نوبت شما به نقل از وبلاگ “حماسی” نوشت:
گام یک
«جهاد» در لغت به معناي تلاش كردن و به كار گرفتن نيرو و توان خويش براي تحقق بخشيدن يك هدف است، ولي چون از باب «مفاعله» است، معمولاً در مواردي به كار ميرود كه نوعي همكاري، تقابل و رقابت در آن وجود دارد. بنابراين، در «جهاد» معمولاً طرف ديگري نيز در كار است و دو طرف در برابر هم صفآرايي ميكنند و هر يك براي دستيابي به هدف خويش و پيروزي بر ديگري به فعاليت ميپردازد و هر چه در توان دارد به كار ميگيرد.
پس شرط نخست جهاد اين است كه در آن، تلاش و كوشش باشد و شرط دومش اين است كه در مقابل دشمن صورت گيرد.
امروز دشمن پس از نااميد شدن از حمله و تهديد نظامي، بر روي چند نكته اساسي دست گذاشته است. يكي از برجستهترين آنها مسئله اقتصاد و در واقع معيشت مردم است. دشمن به خيال خام خود ميخواهد مردم را تحت فشارهاي اقتصادي، از انقلاب و آرمانهاي والاي آن جدا، و با به زانو در آوردن كشور از نظر اقتصادي و فلج كردن پايههاي اقتصادي آن، مردم را نااميد كند. از اين رو، رهبر معظم انقلاب اين تجاوز دشمن را از پيش شناسايي كرده و چندين سال است با عناوين گوناگوني چون «پيشرفت و عدالت»، «همت مضاعف، كار مضاعف»، «جهاد اقتصادي»، «توليد ملي حمايت از كار و سرمايه ايراني»، «اقتصاد مقاومتي» و از اين قبيل، آحاد ملت را هوشيار ساخته است.
گام دو
امروز ما در شرايط «اقتصاد مقاومتي» قرار داريم. اقتصاد مقاومتي به اين معناست كه بايد هم روند رو به رشد اقتصادي در كشور حفظ شود، هم آسيبپذيري آن در برابر ترفندها و حيلههاي دشمن كاهش يابد.
يكي از شرايط اقتصاد مقاومتي، استفاده از همه ظرفيتهاي دولتي و مردمي است؛ به گونهاي كه هم از انديشهها و راهكارهاي صاحبنظران استفاده كنيم، و هم از سرمايهها به طور بهينه بهره بريم.
از الزامات اقتصاد مقاومتي، كاهش وابستگي كشور به نفت است. اين وابستگي، به فرموده مقام معظم رهبري، ميراث شوم صد ساله ماست و اگر بتوانيم با بهرهگيري از اين فرصت، درآمد حاصل از نفت را با فعاليتهاي اقتصادي درآمدزاي ديگري جايگزين كنيم، بزرگترين و مهمترين حركت را در اقتصاد انجام دادهايم.
در اين زمينه ميتوان واحدهاي كوچك و متوسط را فعال كرد؛ زيرا امروزه بيشتر واحدهاي بزرگ ما فعالاند و سوددهي خوبي هم دارند، ولي بايد به فكر واحدهاي متوسط و كوچك توليدي بود؛ چراكه به طور مستقيم با معيشت مردم در ارتباط است و به مردمي كردن اقتصاد كه از ديگر الزامات اقتصاد مقاومتي است، كمك ميكند.
گام سه
همانگونه كه رهبر انقلاب بارها اشاره كردهاند، اقتصاد اسلامي دو پايه اصلي دارد: يكي «افزايش ثروت ملي» و ديگري «توزيع عادلانه و رفع محروميت درون جامعه اسلامي».
كشور اسلامي، بايد كشوري ثروتمند باشد؛ يعني فقير نداشته باشد و بتواند با ثروت و قدرت اقتصادي خود، اهداف والاي خويش را پيش ببرد. از طرفي، فراموش نكنيم كه هدف اصلي در كشور ما و نظام جمهوري اسلامي، چيزي جز تأمين عدالت نيست.
اينكه كشور ثروتمند شود، توليد ناخالص ملي بالا برود و به خودكفايي برسيم، ولي ثروتها در گوشهاي و به نفع عدهاي جمع شود و بسياري از مردم همچنان فقير بمانند، با مكتب ما سازگاري ندارد. به عبارت ديگر، افزايش ثروت ملي، مقدمهاي براي تأمين عدالت است.
در اين ميان، بزرگترين گام در راه استقرار عدل، رفع محروميت از طبقات محروم، تهيدست و كمدرآمد است؛ قشري كه به فرموده بنيانگذار انقلاب اسلامي، حضرت امام خميني=، ولينعمتان مايند كه همواره و با تمام وجود، از انقلاب و اسلام دفاع كردهاند و با تمام دشواريها و محروميتها، بيشترين بار نظام را به دوش كشيدهاند.
گام چهار
مسئله اشتغال و كارآفريني، بسيار مهم است و پرداختن به آن، جهاد در راه خداست. حركت در اين راه، نه صرفاً يك اولويت، بلكه ضرورت امروز كشور ما به شمار ميآيد.
امروز، آبروي اسلام در گرو آن است كه ايران اسلامي پس از تحمل اين همه دشمني و كارشكني، به كشوري آباد تبديل شود، كار و تلاش در آن فراگير باشد، زندگي مردم سر و سامان يابد، فقر و محروميت ريشهكن گردد، توليد داخلي با نيازهاي مردم متعادل شود و كشور به خودكفايي برسد.
امروز جهانيان و به ويژه كشورهاي اسلاميِ به پا خاسته، نظارهگرند كه: آيا جمهوري اسلامي با آن آرمانهاي والا، با آن مردم دلير و انقلابي و با آن عزم راسخ، ميتواند روي پاي خود بايستد و زير بار تحريمها نه تنها قد خم نكند، بلكه شكوفا شود؟
عدهاي ميگويند پيشرفت در زندگي مادي و معنوي و رونق معيشت مردم، با جهاد سنخيت ندارد. اينان با الفباي جهاد آشنا نيستند. بدون جهاد هيچ چيز نصيب انسان نميشود؛ نه دنيا و نه آخرت. بدون جهاد يك ملت نميتواند سرش را بالا بگيرد و طعم عزت را بچشد. كشور ما اگر امروز شأن و موقعيتي در جهان يافته، به بركت مجاهدتهاي آحاد ملت در عرصههاي گوناگون بوده و هست.
گام پنج
حركتهاي جهادي بايد توجه خود را به نيازهاي اساسي مردم معطوف كند. براي مثال، در عرصه كشاورزي و دامپروري وارد شود و موانع و مشكلات را با راهكارهاي علمي، مطالبهگري از مسئولان و بسيج كردن آحاد مردم برطرف سازد؛ به گونهاي كه محصولات اصلي كشور در داخل توليد گردد.
اينها مواردي دور از انتظار نيست و اصلاً چنين انتظاري از حركتهاي جهادي، به ويژه دانشجويان ميرود؛ مانند روزهايي كه كشورمان از نعمت جهاد سازندگي برخوردار بود و اين جهاد مقدس توانست در اين حوزه، كشور را از واردات مواد لبني بينياز سازد تا جايي كه امروز محصولات لبني ما به ديگر كشورها صادر ميشود.
گام شش
متأسفانه هنوز ارتباط سازمانيافته و مشخصي ميان صنعت و دانشگاه برقرار نشده است. دانشجويان در فضايي كاملاً آكادميك و به دور از فضاي عملي، چندين سال به دانشاندوزي ميپردازند، در حالي كه با مشكلات واقعي صنعت دست و پنجه نرم نميكنند. اين در حالي است كه ايجاد نظام صحيح ميان صنعت و دانشگاه، افزون بر حل معضل بيكاري و ايجاد اشتغال، سبب صرفهجويي ارزي و استقلال صنعتي كشور خواهد شد.
از آن مهمتر اينكه، دانشجو بايد با قشرهاي گوناگون جامعه در ارتباط باشد. بايد مسائل را از نزديك لمس كند تا بتواند از توان دانشگاه براي رفع علمي و عملي مشكلات مردم بهره گيرد. در غير اين صورت، مطلبي ميخواند، مقالهاي مينويسد و پروژهاي انجام ميدهد كه گاه هيچ ارتباطي با نيازهاي واقعي جامعه ندارد.
در اين خصوص تشكلهاي دانشجويي و به طور ويژه گروههاي جهادي بيشترين وظيفه را بهعهده دارند؛ همچنانكه يكي از اهداف اصلي تشكلهاي دانشجويي، استكبارستيزي و كمك به پيشرفت كشور است. حوزه فعاليت حركتهاي جهادي بايد آنچنان گسترده، عميق و علمي شود كه بتواند جامعه دانشگاهي كشور را با مناطق محروم كشور پيوند دهد. زماني كه قشر دانشگاهي به مناطق محروم سركشي كند و مشكلات را از نزديك ببيند، طبعاً تفكر پيگيري اقتصاد عدالتمحور در او زنده ميشود.
هفت
از مجموع مطالب گفته شده نتيجه ميگيريم كه با توجه به شرايط كنوني انقلاب، بايد با تمام قوا به عرصه اقتصادي و بهبود معيشت مردم ورود كنيم. اين ورود بايد ويژگيهايي داشته باشد كه مهمترين آنها جهادگونه، آگاهانه، مردمي، عدالت محور و در تماس نزديك بودن با قشرهاي ضعيف جامعه و به عبارتي، همراه بودن با عشق، ايمان، بصيرت و همت است.
در اينجا نقش حركتهاي جهادي و به ويژه دانشجويي كاملاً مشخص است. ميتوان گفت مسئله توجه به پيشرفت كشور با نگاه اقتصادي عدالتمحور، ثمره حركتهاي جهادي دانشجويي است.
با جهاد و با بصيرت، با حضور/با نشاط و علم و ايمان، عشق و شور
مي شود ايران اسلامي ما/كشوري آباد در اوج سرور
منبع:مفرد، صادق. 1392. «هفت جرعه جهادي براي حماسه اقتصادي».
انتهای پیام
مطالب جالب
بیت کوین در آینده و ارزهای دیجیتال و رمزنگاری شده
ترجیح میدهم پیشنهاد وزارت خارجه به فرد دیگری داده شود
برای عید به هیچ وجه این ماهی های قرمز را نخرید/ روش نگهداری ماهی قرمز خانگی